Popularne rodzaje kawy

Kategoria: Blog

rodzaje kawy

Aromatyczna kawa jest czymś, co uwielbia większość dorosłych. Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia bez niej dnia, a często też spotkania z koleżanką, czy rodzinnego obiadu zakończonego deserem. Polacy coraz chętniej odwiedzają kawiarnie, by napić się swojego ulubionego napoju, jednak nie wszyscy wiedzą, czym charakteryzują się najbardziej popularne rodzaje kaw serwowanych przez baristów. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.

Espresso

To matka wszystkich kaw. Jest mała (max. 30ml), czarna, mocna i bardzo wyrazista. Jest kawą przez którą najkrócej przepływa woda która wypłukuje najmniej kofeiny. Czyli pomimo skondensowania kawy przygotowane metodą przelewową będą maiły znacznie więcej kofeiny. Jeśli zależy nam na obudzeniu to kawa z przelewu.

Cappuccino

Cappuccino to espresso zalane spienionym mlekiem. Na jego powierzchni powinna utrzymywać się ponad centymetrowa pianka.

Latte

Latte po włosku oznacza mleko. Kawa latte, to podobnie jak cappuccino, espresso zalane mlekiem, jednak w większej ilości. Pianki na samej górze jest mniej. Wiele kawiarni do latte proponuje różnego rodzaju syropy smakowe.

Flat White

To również kawa z mlekiem. Jednak w tym wypadku nie pieni się go, tylko podgrzewa. Często podawana jest z podwójnym espresso.

Americano

To inaczej polska „duża czarna”. Jest to espresso zalane gorącą wodą. Nie ma jednego przepisu na Americano. Kawiarnie same decydują ile wody dolać, aby nieco złagodzić intensywny smak, ale nie przygotować tez „lury”.

Mocha

To kawa uwielbiana przez łasuchów. Do espresso dodaje się czekolady, następnie zalewa je mlekiem podobnie jak latte. Czasami na wierzch kładzie się jeszcze bitą śmietanę.

Macchiato

Macchiato to zwykłe espresso, lekko zabielone spienionym mlekiem.

Kawa po irlandzku

To najprościej mówiąc: kawa z whisky. Do espresso dodaję się miarkę whisky, uprzednio podgrzanej. Do tej mieszanki dosypuje się brązowy cukier. Na wierzch kawy wykłada się bitą śmietanę. Ciekawostką jest, że tę kawę pija się… w szklance do piwa!

Ristretto

To jeszcze mniejsze espresso. Powinno mieć około 15ml. Do przygotowania kawy używa się mniej wody.

Lungo

Lungo jest odwrotnością Ristretto. To espresso, którego zaparzanie przedłuża się. Ma więc około 60ml. Jest przez to nieco łagodniejsze.