Aurelia II jest najnowszym modelem w stajni Nuova Simonelli. To maszyna dla wymagających baristów, która wyznacza nowe, jeszcze bardziej rygorystyczne standardy w dziedzinie parzenia kawy. Urządzenie gwarantuje zaawansowane możliwości w zakresie jakości ekstrakcji, elastyczności i precyzyjnej powtarzalności.
Według WCE (World Coffee Event) to właśnie Aurelia II przeszła wieloetapowe testy i spełniła rygorystyczne warunki stając się po raz kolejny z rzędu oficjalnym ekspresem Mistrzostw Świata Baristów na lata 2012-2014.
Dzięki temu rozwiązaniu barista może z niespotykaną dotąd precyzją ustawić indywidualną dla każdej grupy temperaturę parzenia. Regulacja jest tak dokładna ponieważ odbywa się na 3 etapach: w wodzie w bojlerze, w grupie i parze wodnej. Resztę zrobi za Ciebie elektronika, czyli cyfrowe czujniki ciśnienie i temperatury. Zmiana temperatury nigdy jeszcze nie była tak prosta i szybka. Dzięki technologii T3 możesz bezpośrednio z pozycji wielokolorowego wyświetlacza ustawić na każdej grupie indywidualną temperaturę dopasowując ją do mieszanki, czy kawy jednorodnej jakiej używasz.