Cechy dobrego baristy

Kategoria: Blog

barista

Dobrzy bariści nie muszą martwić się o brak pracy. Są wręcz rozchwytywani przez najlepsze kawiarnie i hotele. Szkolenia dla baristów są bardzo popularne, jednak nie każda osoba ma w sobie dryg do przygotowywania kawy, tak jak nie każda osoba, która ukończyła szkołę fryzjerską jest dobrym fryzjerem. Co cechuje dobrego baristę?

Doświadczenie

Dobry barista posiada nie tylko ogromną wiedzę, ale i doświadczenie. Doskonale rozumie jak powstają poszczególne rodzaje kawy i zdaje sobie sprawę z każdej czynności, którą wykonuje. Wie, kiedy należy mielić ziarna i jaki wpływ na smak kawy ma odpowiednie ciśnienie w ekspresie. Dba o każdy detal przygotowując napój i jest świadom negatywnego wpływu pośpiechu na smak kawy. Mówi się, że skończenie kursu nie robi z człowieka baristy. Staje się nim dopiero wtedy, gdy uda mu się przygotować kilkaset pysznych kaw. Lata pracy w zawodzie oznaczają też, że dana osoba miała do czynienia z różnego rodzaju sprzętem i chętnie uczy się nowych rzeczy.

Charakter

Barista to zawód, w którym pracuje się z klientami. Osoba ta powinna więc być otwarta i komunikatywna. Po pierwsze, by zabawiać klienta rozmową, wtedy gdy oczekuje on na swój ulubiony napój, po  drugie po to, by móc mu rzeczowo i w przystępny sposób wytłumaczyć, co właśnie robi. Tylko profesjonalista da klientowi poczucie, że ta kawa jest przygotowywana specjalnie dla niego. Musi być osobą cierpliwą, dokładną… i nieco pedantyczną. Utrzymanie czystości przy swoim warsztacie pracy nie tylko jest higieniczne, ale również dobrze wpływa na wizerunek lokalu.

Zmysł artystyczny

Kiedyś, aby przygotować cappuccino wystarczyło zalać espresso spienionym mlekiem. Jednak  obecnie coraz bardziej popularne robi się rysowanie. Te najprostsze z nich są w stanie stworzyć nawet osoby bez ukończonego szkolenia z przygotowywania kawy. Jednak utalentowani bariści potrafią stworzyć prawdziwe dzieła sztuki, czym przyciągają do kawiarni rzesze lojalnych klientów.